Bouw Sterrenwacht - ekempen

Emiel Kempen - Astrofotografie

Sterrenwacht.

Wanneer ik ging waarnemen in de achtertuin, was ik ongeveer 45 minuten en soms meer bezig met opbouwen voordat ik de eerste opname kon maken. Soms was ik net klaar met het opstellen, op de pool zetten en het aansluiten van de kabels om erachter te komen dat het bewolkt geworden was.

In andere gevallen moest er snel weer afgebroken worden omdat het begon te regenen.

Eigenlijk wilde ik een vaste opstelling maken, een eerste idee was een wegrijdbaar hokje die over de montering gereden kan worden en zo de boel tegen regen en wind beschermde. Erg praktisch zou dit niet zijn omdat ie behoorlijk in de weg zou staan en bovendien het uitzicht op de tuin belemmerde.

Uiteindelijk heb ik een reeds bestaand schuurtje, die tegen de garage gebouwd was, omgebouwd tot sterrenwacht(je). Er zit een afrolbaar dak op en deze kan binnen 5 seconden geopend of gesloten worden. De montering staat op 3 zuiltjes die gewoon op de bestaande tegelvloer gemetseld zijn. De houten vloer in de sterrenwacht waarop je staat is geheel vrij van de tegelvloer om zo trillingen te minimaliseren.

Ik heb nog gedacht om een stevige betonnen fundering te gaan maken, maar daar wij op een veenlaag wonen die behoorlijk diep gaat zou ik een kapitaal kwijt zijn aan beton. Mocht het maken van goeie opnames niet lukken met de montering op de 3 zuiltjes kan ik altijd nog een fundering maken.

Hieronder een korte impressie van de bouw van de sterrenwacht.

Powered by SmugMug Log In