Emiel Kempen - Astrofotografie

Zuil = Zwoegen

In de grond onder mijn sterrenwacht bevindt zich een laag veen. Hierdoor is mijn opstelling op de 3 pilaartjes erg gevoelig voor trillingen en verloopt de Poolafstelling steeds. Om dit te voorkomen wordt er een betonnen fundering gemaakt die steunt op vaste grond, hierop wordt een zuil gemonteerd waarop de montering komt.

Van Wilco Boerman kon ik een grondboor lenen waarmee je een gat kan boren van 30 cm. doorsnede. Met de grondboor is het mogelijk om tot ongeveer 2.30 m. diep te boren. Ik heb eerst een proefboring gedaan om te kijken of ik door de veenlaag heen op vaste grond kon komen. Na veel geploeter kwam er op ongeveer twee meter diepte weer geel zand naar boven: vaste grond. Het is geen klus om in je eentje te doen.

Nadat de gaten voor de betonnen fundering gegraven waren, moest ik op zoek naar een ijzeren buis. De buis heb ik gevonden bij IJzerhandel van der Most in Slagharen. Hier hadden ze een buis van 170mm doorsnede en een wanddikte van 5mm. Tevens is een voetplaat, een plaat voor de bovenkant en een aantal steunstrips met de super hulp van een aantal werknemers van van der Most gemaakt.

De zuil wordt aan de bovenkant afgesloten met een "deksel", waarop de montering weer vastgezet wordt. Wilco Boerman heeft het deksel afgedraaid.

Nadat de gaten geboord waren, het ijzerwerk gekocht, op maat gemaakt en gelast was kon er beton gestort worden. Na het uitharden van het beton kon verder gegaan worden met de montage van de zuil en de afwerking van de sterrenwacht.

Al met al een grote vooruitgang maar wel een hele klus.

Hieronder een aantal foto's van de klus:

Powered by SmugMug Owner Log In